SALZBURG 2015, Hallstatt a Orlie hniezdo

SALZBURG 2015,  Hallstatt a Orlie hniezdo

V minulosti som dostal inšpiráciu od známeho, ktorý bol autobusovým zájazdom v Salzburgu. Začal som sa na internete bližšie zaujímať, čo tam možno vidieť. Že ide o turisticky zaujímavú destináciu, svedčali aj početné ponuky pobytov a výletov ponúkané cez zľavové portály. Možno nájsť tiež stránky cestovných agentúr, ktoré ponúkajú podobné jedno a viacdňové zájazdy aj s uvedeným programom, takže získate tipy, čo je tam k videniu. Zistil som, že v okolí je známe banícke mestečko Hallstatt a neďaleko v Nemecku aj Orlie hniezdo. Tak sme koncom prázdnin v auguste 2015 naplánovali trojdňový výlet do Salzburgu vlastným autom.

 

Salzburg

Salzburg je s počtom obyvateľov približne 150 tisíc štvrtým najväčším mestom Rakúska a hlavným mestom spolkovej krajiny Salzburgsko. Historické mesto je rodiskom slávneho skladateľa Wolfganga Amadea Mozarta (1756-1791). Centrum je bohaté na stredoveké pamiatky a je zapísané v zozname Svetového dedičstva UNESCO.

Názov mesta pozostáva z dvoch slov - Salz a Burg [v nemčine Salz = soľ, Burg = hrad]. V češtine sa používa názov Solnohrad. Práve ťažba soli v okolí zabezpečila v minulosti rozmach tohto mesta. V mnohých geografických názvoch v okolí sa vyskytuje slovo Salz. Napríklad cez Salzburg preteká rieka Salzach. Salzburgsko, Hallstatt, ale aj oblasť pod Orlím hniezdom je spätá s ťažbou soli.

Pre výpočet turistických atrakcií v Salzburgu zase využijem rebríček na webstránke Visit_a_City (atrakcie mapa).

1. Hrad alebo pevnosť [Festung] Hohensalzburg sa vyníma na kopci Festungsberg [Berg = hora, vrch] nad Starým mestom. Je 250 metrov dlhý. Postavený bol v 11. storočí a od 16. storočia k nemu jazdí pozemná lanovka [Festungsbahn; Bahn = dráha].

2. Salzburgská katedrála [Dom zu Salzburg]. Ide o rímskokatolícky kostol salzburgskej arcidiecézy.

3. Zámok [Schloss] Mirabell a pri ňom záhrada Mirabellgarten.

4. Kostol sv. Petra [Stiftskirche Sankt Peter] a kláštor.

5. Mozartov rodný dom [Mozarts Geburtshaus; Haus = dom]. Rodina Mozarta bývala na treťom poschodí tohto domu na ulici Getreidegasse č. 9. V súčasnosti má dom výraznú žltú fasádu. Na prízemí je predajňa (Mozartove gule, suveníry), ďalšie tri poschodia tvoria múzeum. Táto úzka Obilná ulička [Getreide = obilie, Gasse = ulička] je najznámejšou ulicou v pešej zóne plnej obchodov s vývesnými cechovými štítmi.

6. Mozartov dom - rezidencia [Mozart-Wohnhaus]. Ďalšie miesto, kde žil Mozart predtým ako sa odsťahoval do Viedne. Budova bola počas druhej svetovej vojny zničená. Po rekonštrukcii je tam v súčasnosti múzeum.

7. Rezidencia [Salzburger Residenz] je rozsiahly palác v strede mesta, ktorý spočiatku obýval biskup. Je súčasťou DomQuartier, ktorá zahŕňa rezidenciu (štátne izby) a obrazovú galériu.

8. Univerzitný kostol [Universitätskirche].

9. Salzburgské múzeum [Salzburg Museum]. Múzeum umeleckej a kultúrnej histórie mesta sídli v Neue Residenz.

10. Múzeum Panorama [Panorama Museum] obsahuje maľby a najmä 26 dlhý obraz zobrazujúci Salzburg a okolie spred 200 rokov.

11. Historické hudobné nástroje [Historische Musikinstrumente]. Múzeum obsahuje napríklad Mozartovo piano a organizuje koncerty.

12. Prírodovedné múzeum alebo Dom prírody [Haus der Natur] obsahuje napríklad exponáty živočíchov, akvárium a vedecké zábavné centrum.

13. Zvonkohra [Glockenspiel] sa nachádza vo veži Neue Residenz. Zvonenie má byť trikrát denne.

14. Hala pre koncerty a opery [Grosses Festspielhaus].

15. Múzeum moderného umenia [Museum der Moderne Salzburg] sa nachádza v dvoch budovách – v historickej časti mesta Rupertinum a na vrchu Mönchsberg, respektíve na skale na okraji Starého mesta, kam sa možno dostať výťahom.

16. Zámok Hellbrunn. Na juhu mesta je barokový palác. V priľahlom parku sú vodné hry (skryté trysky, fontány), kamenné divadlo a divadlo s figúrkami.

17. Cintorín sv. Petra [Petersfriedhof] na úpätí pod pevnosťou.

18. Zoologická záhrada [Tiergarten Hellbrunn] je južne pri zámockom parku Hellbrunn.

Takmer všetky atrakcie sú v Starom meste – v historickom centre medzi pevnosťou a riekou. Iba Zámok Mirabell a Mozartov dom sú severne za riekou Salzach. Všetko sa však dá obehať pešo. A Zámok Hellbrunn so susednou ZOO sú ďalej južne od mesta.

 

Hallstatt

Obec Hallstatt je ďalším miestom zapísaným v zozname Svetového dedičstva UNESCO. Leží pri Hallstattskom jazere [Hallstätter See, See = jazero; 508 m.n.m., 8,5 km2] pod pohorím Dachstein [Dach = strecha, Stein = kameň]. Malebná dedinka je doslova vtesnaná medzi jazerom a horou Salzberg. Je centrom oblasti Salzkammergut. Hallstatt je od Salzburgu vzdialený vzdušnou čiarou cez 50 kilometrov. Nachádza sa tu najstaršia soľná baňa na svete.

S veľkou pravdepodobnosť ste už niekde videli takýto záber.

 

Áno, toto je rakúsky Hallstatt. A že je veľmi turisticky atraktívny, svedčí aj to, že pred pár rokmi vybudovali v Číne kópiu tejto malej dedinky.

Na okraji hory vo výške 360 metrov nad zemou je visutá lávka (Skywalk), ktorá poskytuje úžasný výhľad na mestečko a najmä jazero a okolité pohorie. Dostať sa tam možno strmou lanovkou alebo aj pešo. Na hore je sprístupnená soľná baňa [Salzwelten Hallstatt]. Dole na jazere je možnosť člnkovania.

Dávam do pozornosti ešte blízke miesta, kde sme sa my už pre nedostatok času nedostali. Východne od Hallstattského jazera je dedina Obertraun. Nad ňou vedie lanovka na vrch Krippenstein. Je tu možnosť turistiky a tiež dostať sa na vyhliadkovú plošinu Five Finger [Päť prstov, 2108 m.n.m.], čo je 5 visutých lávok (4 x 1 m) vedľa seba pripomínajúcich prsty a pod nimi 400 metrový zráz. Výhľad je na Hallstattské jazero a celú oblasť. Na vrchu je tiež Ľadová jaskyňa [Rieseneishöhle] a Mamutia jaskyňa [Mammuthöhle]. Mimochodom, v Hallstatte som si všimol niekoľko minibusov, ktoré zabezpečovali prepojenie s Českým Krumlovom (cca 200 km do 3 hodín), ktorý patrí medzi najnavštevovanejšie miesta v Čechách.

 

Orlie hniezdo

Pri nemeckej obci Berchtesgaden je hora Kehlstein a na jeho skalnatom hrebeni stojí známa horská chata Kehlsteinhaus (1834 m.n.m.). Stavba bola postavená pre Hitlera k jeho 50. narodeninám. Pre svoje závrate si ho však neobľúbil a navštívil ho len párkrát. V povojnovom období sa zaužíval názov Orlie hniezdo alebo v angličtine Eagle's Nest. Cestou hore čaká turistov adrenalínová jazda autobusom a pôvodný výťah v skale. Na hore je možnosť turistiky, pekné výhľady na Bavorské Alpy, jazero Königssee [König = kráľ] a pri dobrom počasí uvidíte aj maličký Salzburg.

V obci Berchtesgaden je tiež sprístupnená soľná baňa [Salzbergwerk Berchtesgaden]. Južne od obce je jazero Königssee (5,2 km2, na dĺžku 7,7 km) povestné svojou čistou vodou a je tu možnosť člnkovania.

 

1. deň

Ráno sme vyrazili do Rakúska. Po diaľnici A1 od Viedne južne od Linza, jazera Traunsee a kúpeľného mesta Bad Ischl sme poobede dorazili do dedinky Hallstatt. Prišli sme tam zo severnej strany tunelom. V centre sú dve platené parkoviská. Jedno (P2) pri dolnej stanici lanovky, druhé (P1) asi o 200 metrov ďalej za benzínkou.

Po vystúpení z auta sa nedá nevšimnúť „kolmo“ stúpajúca lanovka na vrch nad dedinou. Vyviezli sme sa hore a išli na vyhliadku z visutej lávky. Počasie bolo výborné a viditeľnosť fantastická. Odtiaľ sme pokračovali do soľnej bane. Prehliadka bane je so sprievodom a pred vstupom nám dali montérky, ktoré sme si natiahli na oblečenie. V bani je zaujímavosťou šmýkačka (alebo zídete dole schodmi) a von sa vás vyvezie vláčik.

Potom sme lanovkou zišli dole a išli sa prejsť do dedinky, kde sme urobili zopár fotiek.

Odchádzali sme večer na hotel pri Salzburgu. Išlo o moderný a cenovo dostupnejší hotel vhodný na prespatie. Dve dvojposteľové prepojené izby na dve noci za 170 €. Hotel je pri diaľničnom obchvate, 8 km južne od centra Salzburgu pri rieke Salzach. Je aj dobrým východiskovým miestom na výlet na Orlie hniezdo alebo Zámok Hellbrunn. Na prízemí hotela bola pekáreň a bufet, v susedstve je čerpacia stanica a o sto metrov ďalej reštaurácia so šniclami. Z hotela je v diaľke vidieť aj Hohensalzburg alebo južne hraničný vrch Geiereck (1776 m.n.m.) pohoria Unterberg, kam vedie aj lanovka [Unterbergbahn].

 

2. deň

Hlavný deň pobytu bol venovaný samotnému Salzburgu. Autom sme sa presunuli na jedno zo záchytných parkovísk (P+R Süd) a odtiaľ autobusom MHD do centra. Keďže sme chceli navštíviť viaceré atrakcie, kúpili sme si turistickú kartu Salzburg Card na 24 hodín, ktorá umožňuje vstupy do atrakcií a múzeí zdarma (alebo so zľavou) a tiež využívať MHD zdarma. Platí aj na lanovku na pevnosť, na výťah do múzea na Mönchsberg a dokonca na lanovku Untersbergbahn. Turistické atrakcie sú v samotnom centre, kde sme sa presúvali len pešo.

Začali sme parkom a Zámkom Mirabell. Odporúčam fotku s pevnosťou v pozadí. Navštívili sme Mozartov dom a cez most pre peších vyzdobený visiacimi zámkami sme sa dostali do Starého mesta. Prešli sme Getreidegasse, tu sme navštívili Mozartovo múzeum. Ďalej sme navštívili Dom prírody a Múzeum hračiek [Spielzeug Museum]. Lanovkou sme vyšli na pevnosť, z ktorej je výborný výhľad z výšky na samotné centrum mesta. Neskôr sme dole prešli námestia, poprechádzali sa uličkami a videli ďalšie zaujímavé objekty (námestia Residenzplatz, Mozartplatz s pomníkom Mozarta a iné).

Nachodení sme sa vrátili k autu a cestou z parkoviska na hotel sme sa ešte zastavili v Zámku Hellbrunn. So sprievodcom sme prešli park a rôzne vodné atrakcie. Sprievodca utajene a prekvapivo púšťal rôzne trysky a fontány, takže každému sa ušlo viac či menej vody. Bolo to naozaj zábavné a najmä deti sa tomu ani nebránili, práve naopak. Teplé letné dni to padne aj vhod, v chladnejších dňoch by som bol opatrnejší. Vedľa areálu zámku je ZOO.

 

3. deň

Ráno odchod z hotela. Z diaľničného obchvatu do obce Sankt Leonhard, kde je pri ceste dolná stanica lanovky na vrch Geiereck. Takmer sme si nevšimli hranicu do Nemecka a pokračovali na obec Berchtesgaden a nad ňou na Obersalzberg, kde sú dve veľké platené parkoviská a dokumentačné centrum. Z hotela to bolo niečo málo cez 20 km a jazda trvala približne pol hodinu.

Hore na Orlie hniezdo jazdia len určené autobusy. Zastávka s autobusmi je pri parkovisku. V pokladniach sme si kúpili lístky, ktoré sú na konkrétny čas odchodu a konkrétny autobus. Podľa počtu návštevníkov ide súčasne za sebou niekoľko autobusov. Tieto sú údajne špeciálne sprevodované, aby zvládli vyše 600 metrové prevýšenie. Hore vedie úzka serpentínová cesta. Vodiči mali zjavne nacvičené vyberanie zákrut v priestore, kde sa autobus len ťažko zmestil. Odchody autobusov zdola aj zhora boli koordinované tak, aby sa stretli a míňali v jednom širšom úseku trasy. Autobus nás vyviezol na parkovisko. Ľudia sa stavali do radu, tak sme urobili rovnako. Tu sa v stánku nahlasoval plánovaný čas odchodu, aby mal každý návštevník zabezpečené miesto na jazdu dole. Na bežnú prehliadku chaty a blízkeho okolia stačí hodina, možno dve.

Doprava autobusov na Orlie hniezdo je dostupná približne od polovice mája do polovice októbra v závislosti od poveternostných podmienok. Napríklad aj v máji môže byť pre zvyšok snehu uzavretá, a preto odporúčam vopred si to zistiť na internete. Vystúpiť hore sa dá aj pešo turistickými chodníkmi. Čítal som, že takáto túra sa dá zvládnuť za 2 hodiny.

Aj z horného parkoviska pod chatou môžete vystúpiť hore pešo chodníkmi. Ale zaujímavejšie a pohodlnejšie je vojsť do tunela, na konci ktorého je výťah v skale, ktorý vás zdarma vyvezie hore 124 metrov. Výťah je pôvodný, mosadzný a reguluje to tam liftboy. V priestore je zákaz fotenia, ten však nerešpektovali nemecky hovoriaci dôchodcovia a všadeprítomní turisti z Ázie s japonskými fotoaparátmi.

Výťah vyúsťuje do chaty, ktorá v súčasnosti slúži ako reštaurácia s terasou. Z bočnej strany je akási galéria venovaná výstavbe chaty. Možno ešte zaujímavejšie ako chata sú výhľady na okolitú krajinu.

Videli sme, čo sme chceli, urobili veľa fotiek. Ale nahlásený odchod autobusu sme mali až o hodinu. Aj tak sme zišli výťahom dole k pristaveným autobusom a opýtali sa, či môžete odísť skorším autobusom. Keďže boli voľné miesta, bez problémov nám to umožnili. Autobusom sme sa vrátili dole a navštívili reštauráciu pri parkoviskách. Našli sme nejaké voľné miesto na terase a začali študovať jedálny lístok. Keď sme po pár minútach pochopili, že obsluhy a jedla sa tak skoro nedočkáme, odišli sme s tým, že sa najeme po ceste alebo až v Salzburgu, kde som mal v pláne ešte prekvapenie pre deti.

Cestou dole z kopcov sme natrafili na jednu reštauráciu s poloprázdnym parkoviskom, tak sme sa tam zastavili. Pri vstupných dverách pri terase sme sa snažili preložiť ponuku jedál. Práve sme sa medzi sebou dohadovali, keď vyšla čašníčka. Keď nás započula, na naše prekvapenie sa nám prihovorila slovenčinou. Ako sme sa dozvedeli, bola to stredoškoláčka z hotelovej školy na Orave, ktorá tam bola na dvojmesačnej praxi. Odporučila nám obed, ktorý nám chutil.

Na okraji Salzburgu pri letisku sme sa zastavili v Hangári 7. V tomto presklenom letiskovom hangári RedBullu sú vystavené lietadlá a vrtuľníky a tiež pretekárske autá vrátane formuly 1, čo len tak bežne nevidieť.

Čakala nás 4 hodinová cesta do vlasti. Cestou domov som ešte navrhol prestávku pri jazere pri diaľnici, ale rodina ma pre únavu prehlasovala. Zažili sme intenzívny trojdňový výlet a asi bolo treba zážitky stráviť už doma.

Od tohto výletu mám v pláne zájsť ďalej za Salzburg do Bavorska. V hlave sa mi rysuje itinerár - jazero Chiemsee, mesto Mníchov, horské stredisko Garmisch-Partenkirchen a zámky Linderhof, Hohenschwangau a rozprávkový Neuschwanstein.

 

Zopár linkov

Salzburg

https://cestovanie.pravda.sk/mesta/clanok/358884-salzburg-rim-severu/

https://www.salzburg.info/cs

http://dromedar.zoznam.sk/cl/100179/322199/Salzburg

https://www.salzburger-saalachtal.com/vyletne-ciele/mesto-salzburg

http://ara.cz/rakousko/salzburg

http://www.blesk.cz/clanek/cestovani/220124/salzburg-vas-nadchne-10-duvodu-proc-navstivit-mozartovo-mesto.html

http://fijalka.cz/salzburg-tipy-a-rady-na-cestu/

https://ruckova.blog.sme.sk/c/385723/spomienky-na-salzburg.html

https://www.ephoto.sk/photopointy/photopointy-svet/rakusko/salzburg-stoji-za-navstevu-v-kazdom-rocnom-obdobi/

https://www.google.com/maps/d/viewer?ll=47.78521830560709%2C13.054875367965678&z=13&mid=1QRZwVuo_RwmgyKbf_WIMOysQcUI

Hallstatt

https://dennikn.sk/blog/264628/hallstatt/

http://nasedeticky.sk/kam-na-vylet-s-detmi/6227/hallstatt-rozpravkovo-krasna-dedinka-pri-jazere/

https://www.milujemcestovanie.sk/hallstatt-rozpravkova-dedinka-pri-jazere/

http://www.dovolenkarka.cz/rakousko-hallstatt-vikendovy-tip-na-vylet/

https://www.ephoto.sk/komunita/clanky-uzivatelov/1307/hallstatt/

Orlie hniezdo

https://cestovanie.pravda.sk/hory/clanok/367241-orlie-hniezdo-pre-kazdeho/

https://www.salzburger-saalachtal.com/vyletne-ciele/berchtesgadensky-kraj/orlie-hniezdo

http://www.pluska.sk/zahranicie/hitlerovo-orlie-hniezdo.html

https://dusanoravec.blog.sme.sk/c/330729/Kehlsteinhaus-Hitlerovo-Orlie-hniezdo.html

https://cestovani.idnes.cz/berchtesgaden-hitler-orli-hnizdo-dq0-/kolem-sveta.aspx?c=A110719_124752_igsvet_tom

 

Fotogaléria

Hallstatt. Lanovka ma zaujala ako prvá po vystúpení z auta.

Pohľad z lanovky.

Pohľad z vrchu.

Pohľad z lávky vpravo. Tam niekde hore má byť vyhliadka 5 prstov.

Pohľad z lávky vľavo na dedinu dole.

A po priblížení.

Mostík k lávke.

Solná baňa.

V nej šmýkačka na semafór.

Hallstatt. Pohľad od hladiny.

Architektúra.

Typický záber Hallstattu urobený podvečer.

Hotel.

Pohľad z hotela na pohorie Unterberg. Červená je konštrukcia mosta diaľničného obchvatu. V susedstve benzínka.

Pohľad z hotela do Nemecka. Tam niekde je Orlie hniezdo.

Salzburg. Záber z mosta na Staré mesto. Na kopci je Hohensalzburg.

Žltý rodný dom Mozarta. V ten deň bolo sychravo, chvíľami aj mrholenie.

Lanovka na pevnosť.

Pohľad z pevnosti na Staré mesto.

Centrum.

V pozadí priblížený Zámok Mirabell so záhradou.

Hellbrunn - záhrada s vodnými hrami.

Zámok Hellbrunn.

Orlie hniezdo.

Pohľad od chaty hore.

Bočný pohľad do zrázu.

Orlie hniezdo ďalej.

A ešte ďalej s výhľadom na pohorie.

Napravo je v diaľke Salzburg.

A naľavo jazero Königssee.

Königssee priblížené na prístav.

Hangár 7.

11
 

Komentáře

Zatím nebyly přidány žádné komentáře. Buďte prvním, kdo napíše komentář
Máte Již Registraci? Přihlašte se zde
Host
pátek 29. březen 2024

Captcha Obrázek

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.go2trip.eu/

Používáním stránky souhlasíte s využitím cookies které zajistí její správnou funkčnost a lepší služby